VOEDINGSONDERZOEK UNIV. WAGENINGEN


Wageningen Universiteit onderzoekt effecten van voeding op het gedrag van honden:  welk effect heeft een meer natuurlijk dieet op uw hond…

Voeding kan een positieve invloed uitoefenen op gedrag van mens en dier. In 2009 heeft Guido Bosch van Wageningen UR gepubliceerd over de effecten van extra tryptofaan in het voer op het gedrag van huishonden. Het voer verhoogde de bloed tryptofaan niveaus met een derde, maar er bleken geen sterke effecten op het gedrag van de honden. Schijnbaar heeft de toevoeging van tryptofaan (wordt in de hersenen omgezet in serotonine) relatief weinig effect op normale gezonde honden. In een groep met Beagles heeft Bosch onderzocht of de hoeveelheid en type vezels in het voer een effect hebben op gedrag. Het bleek dat Beagles gevoerd met hoog fermenteerbare vezels rustiger waren, waarschijnlijk door de langere verzadiging na een maaltijd. In vervolgonderzoek richt Wageningen UR zich nu op de gedragseffecten van het voeren van vers vlees. Het gedrag wordt gemeten via internet enquêtes die eigenaren invullen, het doen van eenvoudige testjes (in de thuissituatie en uit te voeren door de eigenaar) en een activiteitsensor aan de halsband. Voor het onderzoek worden deelnemers gezocht. Het vers vlees en droogvoer wordt voor de periode van 8 weken beschikbaar gesteld. 

Voor nadere informatie en de aanmeldingsenquête:

http://www.dierenwetenschap.com/Enquetes/VoedingGedrag/tabid/89/Default.aspx

Onder aan de vragenlijst kan worden aangegeven of u alleen met de vragenlijst wilt meedoen, of ook met de gedragstestjes, het verzamelen van urine en eventueel het nemen van een bloedmonster.
Comments